3. يادداشتبرداري
اصليترين نوع خلاصهنويسي، يادداشتبرداري است که عبارت است از دريافت کليديترين مفهوم هر مطلب و ثبت آن در دفترچههايي که قبلاً در مورد آنها صحبت کرديم تا مطالب به خوبي طبقهبندي شوند.
نکتهي اول: بايد خلاصه و کليدي باشد؛ يعني آنچه را يادداشت ميکنيد بايد حجمي بسيار کمتر از متن اصلي داشته باشد.
نکتهي دوم: تداعيگر باشد؛ يعني همهي آنچه را که پاراگراف و متن قصد انتقال آن را دارد به شما انتقال دهد و يادآوري کند.
4. دستهبندي
يکي ديگر از روشهاي مهم خلاصهنويسي «دستهبندي» است. اين روش براي مباحثي که شامل دستهها و طبقهبنديهاي مختلف هستند بسيار مفيد است؛ مانند تاريخ ادبيات يا احاديث درس دين و زندگي.
روش کار به اين صورت است که مطالب مختلفي را که ميشود در يک دسته قرار دهيد يک جا بنويسيد و دستهبندي کنيد. به عنوان مثال شاعران را برحسب قرن يا احاديث را بر اساس اشخاص دستهبندي کنيد.
5. درخت دانش يا طرح سازماني
مهمترين و کليديترين نکتهي متن را به شکل افقي در وسط کاغذ بنويسيد و با شاخههاي مختلف «نکات اصلي» را به آن متصل کنيد. هر نکتهي اصلي ميتواند خود به چندين نکتهي فرعي و جزئي متصل شود.
Ø ابتدا مبحث را کاملاً ياد بگيريد.
Ø از زيادهگويي و بيهوده نوشتن بپرهيزيد.
Ø چنين خلاصهبرداري ممکن است ابتدا 2 ساعت وقت شما را بگيرد ولي براي مرور بعدي، 15 دقيقه وقت خواهد برد.
Ø اين روش براي همهي درسها امکانپذير نيست. اين به شما بستگي دارد که با رعايت اصول آموزش دادهشده و با بهرهگيري از خلاقيت خود، از فنون مختلف يادداشتبرداري استفاده کنيد.
داستان آموزشي:
در سال 90 يکي از دانشآموزانم براي اکثر درسها براي جوابگويي به سؤالاتي که شک داشت يا فراموش کرده بود نمودارهاي درختي ميکشيد و نقشهي آن فصل را در يک برگه براي خود تداعي ميکرد. اين کار سبب شد تا در کنکور سراسري به چندين سؤال جواب درست دهد و موفقيتش را مديون اين روش ميدانست.
نظرات شما عزیزان:
دسته بندی : <-CategoryName->